Deser czekoladowy z kaszą jaglaną
Czy może być smaczny i jednocześnie zdrowy smakołyk? Oczywiście, że może ;-) Przykładem takim może być ten oto pucharek - deser czekoladowy na bazie kawy, avocado i kaszy jaglanej;-) Połączenie zaskakujące, ale godne polecenia:-)
Składniki na 3 porcje:
- 1 dojrzałe avocado,
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 6 sztuk suszonych daktyli,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 80- 100 ml wody wrzącej,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie),
- migdały bez skórki do posypania.
Przygotowanie:
Kawę zalać wrzącą wodą i wrzucić do niej suszone daktyle. Do melaksera wrzucić obrane kawałki avocado, kaszę jaglaną, kawę z owocami, kakao i ewentualnie miód. Miksować przez 5-7 minut, żeby wszystkie składniki się połączyły. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i udekorować kawałkami migdałów.
Smacznego!