Chleb pszenno-orkiszowy-codzienny

Chleb pszenno-orkiszowy-codzienny
Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy-codzienny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.

Składniki na 1 bochenek:
Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy-codzienny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g odświeżonego zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej 550
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
200 ml wody

Wykonanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się glutenu.Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny.W międzyczasie chleb 2 razy złożyć.Po drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości
  • w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C
  • wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut
  • studzić na kratce
SMACZNEGO!

Kategorie przepisów