Kruche o smaku piernika z jabłkami, gruszkami i żurawiną
Tuż po Święcie Zmarłych, a kilka dni przed 11-stym listopada nastał w końcu ten dzień, kiedy zobaczyłam ustrojone centrum handlowe. No tak.. pieniądz rządzi rynkiem, więc firmy dwoją się i troją, aby podwoić a może i potroić swoje zyski przed Świętami.
W sumie nie mam nic przeciwko pierniczkom w połowie listopada. To nawet mój mały rytuał- ciasto na nie zagniotę w sobotę, aby zdążyło "dojrzeć" do Wigilii.Lubię to całe wyczekiwanie.. testowanie nowych przepisów, nadawanie tradycyjnym potrawom nowoczesnego sznytu, planowanie dekoracji i słuchanie chillowych, zimowych kawałków.Jednak jeśli chodzi o ustrojoną choinkę i uśmiechniętego Mikołaja to już lekka przesada.Niech to będzie zarezerwowane na grudzień!
Zapach piernika chodził za mną dobry kawałek czasu. Będąc przez kilka mglistych i zimnych dni nad naszym polskim morzem marzyłam o cudownym, korzennym, lekko ciągnącym się cieście.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika waniliowa chmurka (@waniliowachmurka) on Lis 11, 2014 at 5:11 PST
Tuż po powrocie okazało się, że kuchenna szafka nadal czeka na uzupełnienie zapasu miodu, dlatego piernikowe pragnienia musiały ulec małej transformacji. Moja wyobraźnia poszła w stronę kruchego ciasta wypełnionego jesiennymi owocami. I to był strzał w dziesiątkę! :)
/ przepis własny, składniki na 1 tortownicę o średnicy 24 cm/
ciasto:- 120 g miękkiego masła- 100 g mąki ryżowej- 80 g mąki owsianej- 50 g cukru pudru- szczypta soli- 3 łyżki przyprawy do piernika- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:- 2 duże jabłka- 1 gruszka- garstka świeżej żurawiny-2 łyżki brązowego cukru- 1 łyżeczka kaszy manny
do dekoracji:- cukier puder
Z masła, mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, soli i przyprawy do piernika zagnieć elastyczne ciasto.Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Wylep jej dno jedną z części kruchego surowego ciasta.Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. na złoty kolor- około 10 minut.Następnie umyj owoce, jabłka i gruszki obierz, pokrój w dość grubą kostkę.Wrzuć do miski, dodaj żurawinę, cukier i kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.Wyłóż owoce na podpieczony spód i przykryj resztą surowego ciasta.
Piecz placek w 190 stopniach C. przez ok. 40 minut- na złoty kolor. Po wystudzeniu posyp go cukrem pudrem i pokrój.Smacznego!
Chcesz być na bieżąco?Śledź mój profil na Instagramie!
______________________________♥____________________________