Szwedzkie kiełbaski a la Stroganoff

Szwedzkie kiełbaski a la Stroganoff

Falukorv jest popularną w Szwecji wędliną. Można porównać ją do naszej kiełbasy parówkowej, tyle tylko, że falukorv jest nieco większa i zawiera w składzie również wołowinę. Lubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Szwedzi podają ją ją najczęściej na obiad. Przyrządzają ją na wiele sposobów – od zwyczajnie podsmażonych plastrów, po bardziej wymyślne potrawy zapiekane lub duszone.
Ja, inspirując się przepisem Grumków i bazując na kiełbasie parówkowej, przygotowałam kiełbaski a la Stroganoff, czyli duszone w pomidorowym sosie. Wyszła całkiem smaczna i niedroga potrawa :)

Wraz ze mną, mięsną potrawę rodem ze Skandynawii przygotowały także Panna Malwinna, Martynosia i Mopsik :)

Zdjęcie - Szwedzkie kiełbaski a la Stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SZWEDZKIE KIEŁBASKI A LA STROGANOFF
(2 porcje)
300g kiełbasy parówkowej,
1 cebula,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka oleju lub klarowanego masła,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka musztardy,
1/2 szklanki bulionu drobiowego,
sól i pieprz,
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Kiełbasę pokroić na podłużne paseczki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kiełbaski. Gdy zaczną się rumienić, dodać cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę w proszku, musztardę, koncentrat pomidorowy i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu wmieszać śmietanę.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.


Zdjęcie - Szwedzkie kiełbaski a la Stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów