Kluseczki dyniowe na słodko
Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole.
Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kluseczki!
Podane z cukrem są fantastycznym pomysłem na słodki, jesienny obiad, albo podwieczorek dla dzieci!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* miąższ z dyni – 300 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 6 czubatych łyżek
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* cukier – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i dusimy aż będzie bardzo miękka.
Po tym czasie miksujemy i studzimy.
Dodajemy jajko, mąki , cukier oraz szczyptę soli.
Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.
Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.
Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy na kluseczki.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.
Podajemy gorące polane masełkiem i oprószone cukrem!
Smacznego!