Sałatka z makaronem pełnoziarnistym
Na pierwszy ogień poszła pyszna i zdrowa sałatka, która świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jutro kolejna, tym razem na słodko.
Do przygotowania 4 porcji niezbędne będą:
300g makaronu pełnoziarnistego świderki
100g piersi indyka
100g świeżego mango
100g suszonych pomidorów
100g suszonej żurawiny
4 plastry szynki parmeńskiej
rukola
zioła prowansalskie
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Dzień wcześniej zamarynujcie mięso z indyka w oliwie, ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Wstawcie do lodówki.
Następnego dnia ugotujcie makaron i zostawcie w cedzaku do ostygnięcia. Makaron możecie przelać niewielką ilością oliwy tak, żeby się nie posklejał. Wrzućcie na patelnię wcześniej zamarynowanego indyka i podsmażcie razem z marynatą. W międzyczasie przygotujcie chipsy z szynki parmeńskiej. Możecie to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to ułożenie szynki na blasze, na pergaminie do pieczenia i wstawienie do piekarnika na kilka minut w temperaturze 180 st. do momentu, aż szynka zrobi się wysuszona i pokarbuje się. Drugi, dużo prostszy sposób to wyłożenie szynki na talerzu na ręczniku papierowym i włożenie go na dwie minuty do mikrofali. Efekt identyczny, a dużo mniej pracy.
Następnie pokrójcie mango w drobne paseczki. To samo zróbcie z suszonymi pomidorami.
Kolejny etap to wymieszanie sałatki. Do miski wsypujemy kolejno: makaron, indyka, mango, suszone pomidory, żurawinę, uprzednio pokruszone chipsy z szynki parmeńskiej . Całość przykrywamy cienką warstwą rukoli i mieszamy. Składniki z dołu miski powinny być widoczne również na wierzchu.
Sałatkę zjedzcie ze smakiem, najlepiej w towarzystwie lampki czerwonego wina i przyjaciół.