Korzenne ciasto dyniowe
Kolejny chlebek na blogu nie wymaga chyba rekomendacji i każdy miłośnik tego typu wypieku powinien być zadowolony. Ciasto jest wilgotne, raczej z tych ciężkich, bardzo aromatyczne i zdrowe. I w wykonaniu bardzo proste i szynkie. Polecam:)
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 1 szklanka pure z dyni
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 1 banan
- 100 ml miodu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pestki dyni
Sypkie składniki umieścić w jednej misce. W drugim naczyniu rozgnieść banana i dodać do niego wszystkie płynne składniki. Przelać je do sypkich i dokładnie wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i wysypać płatkami owsianymi i pestkami dyni. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)