Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe

Kolejny chlebek na blogu nie wymaga chyba rekomendacji i każdy miłośnik tego typu wypieku powinien być zadowolony. Ciasto jest  wilgotne, raczej z tych ciężkich, bardzo aromatyczne i zdrowe. I w wykonaniu bardzo proste i szynkie. Polecam:)

Zdjęcie - Korzenne ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • 100 ml miodu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pestki dyni

Sypkie składniki umieścić w jednej misce. W drugim naczyniu rozgnieść banana i dodać do niego wszystkie płynne składniki.  Przelać je do sypkich i dokładnie wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i wysypać płatkami owsianymi i pestkami dyni. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów