Simit – tureckie bajgle
Mam ogromną słabość do bajgli, więc to było kwestią czasu, kiedy upiekę ich kolejną odsłonę. Były już proste bajgle drożdżowe z makiem, były dyniowe, a nawet na zakwasie. W oko wpadła mi również ich turecka wersja, która jest nawet mniej kłopotliwa w przygotowaniu.
Klasyczne bajgle gotujemy w słodkiej wodzie, następnie smarujemy żółtkiem, obsypujemy dodatkami i pieczemy. Simit zawija się w inny sposób, a po wyrośnięciu macza się je w wodzie z miodem lub melasą, następnie w prażonym sezamie.
Dzięki temu ich skórka jest przyjemnie słodka i lśniąca, a w środku są nadal puszyste i delikatne.
Simit – tureckie bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 9 Składniki- 500 g mąki pszennej typ 650
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 200 ml mleka
- 70 ml letniej wody
- jajka
- łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- Wierzch:
- 100 g sezamu
- 100 ml letniej wody
- łyżka miodu lub melasy
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i jajko. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie, dzielimy na 9 części. Z każdej z nich lepimy długi wałeczek (60-80 cm). Wałeczek zginamy na pół i zaplatamy, końce ciasta łączymy tworząc z tego bajgla. Tak uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Bajgle przykrywamy ściereczką na 30 minut.
- W tym czasie na suchej patelni prażymy sezam lub wsypujemy go od razu na płaski talerz. Łączymy ciepłą wodę z miodem lub melasą i wlewamy do miseczki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bajgle moczymy w słodkiej wodzie, następnie w sezamie (z jednej lub z dwóch stron). Kładziemy ponownie na blasze i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20 minut, aż będą rumiane.