Zapiekana owsianka waniliowa

Zapiekana owsianka waniliowa

Jeśli lubicie owsiankę, ale nie macie pomysłu jak ją zmienić, urozmaicić - to ten przepis jest dla Was. Zapiekana owsianka zyskuje kremową konsystencję i chrupiący wierzch. Faktem jest, że potrzeba te kilka minut więcej na jej przyrządzenie. Jeśli jednak rano czas Was goni, możecie przygotować takie śniadanie wieczorem. Rano wystarczy tylko owsiankę zapiec.
Owsiankę możecie przygotować z dodatkami lub bez. Ja do swojej dodałam gruszki.

Zdjęcie - Zapiekana owsianka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
( na 2 porcje )

* 1 szklanka mleka 2%
* 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
* 2 łyżeczki cukru brązowego
* 1/2 laski wanilii
* gruszka

Wykonanie:
W rondelku zagotować mleko z wanilią. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze 3-4 minuty. Wyjąć laskę wanilii, za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka i dodać je do gotującego się mleka. Do mleka wsypać płatki owsiane i łyżeczkę cukru ( lub wcale nie słodzić ) - gotować 3 minuty.

W tym czasie obrać gruszkę, pokroić w cienkie plasterki. Na gorącej patelni ( bez tłuszczu ) grilować gruszkę z obu stron.

W kokilkach do zapiekania ułożyć gruszki. Na owoce wyłożyć ugotowane płatki owsiane. Wierzch posypać łyżeczką cukru.

Owsiankę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10-12 minut.


Zdjęcie - Zapiekana owsianka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekana owsianka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów