W Hiszpanii wypieka się je już ponoć od czasów średniowiecznych. Są puszyste, miękkie i wilgotne w środku, a na wierzchu mają delikatnie chrupiącą, cukrową otoczkę.
Kotlety schabowe z pomarańczami smakują wspaniale, zwłaszcza, że przebija przez nie nuta rozmarynu. Nie miałam niestety likieru pomarańczowego, więc tym razem go pominęłam, ale nawet bez niego danie było pyszne :)
Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kurczaka po tajsku, smakował tak dobrze, że wyjadałam go prosto z patelni. Z warzyw wybrałam brokuły i pieczarki, niestety nie udało się kupić świeżych kiełków fasolki mung, czy kiełków sojowych, ale myślę, że każde kiełki doskonale komponują się smakowo z resztą składników.
W połączeniu z granatową galaretką taki deser niewątpliwie wyróżnia się na talerzu. Pianka przygotowana została na bazie mleka skondensowanego a dzięki bitej śmietanie jest niezwykle puszysta. Zrobiłam ją na kakaowym biszkopcie ale będzie też tu pasował zwykły ciasteczkowy spód.
Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i charakterystycznego dla kuchni tamtego rejonu estragonu.
Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z olejem. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować.
I znowu nastał czas lodów. Owoce na rynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać!
Ciasto o zdecydowanym charakterze, różni się w smaku od wypieków z mąki pszennej, jest bardziej zbite i zdecydowanie wyczuwalny jest smak ryżu. Jest to wypiek, który bez obaw mogą zajadać osoby z nietolerancją glutenu, lub osoby, które z różnych przyczyn chcą ograniczyć spożycie mąki pszennej.
Przygotowanie tortu nie było ani trudne, ani czasochłonne. W smaku wyszedł całkiem smaczny, choć osobiście do truskawek dorzuciłabym jeszcze np. borówki.
Zaskakująco słodka, przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam!
Kotlety jaglane robię dość często, wypróbowuję różne warzywne dodatki, oraz zioła i przyprawy. Dzisiaj przygotowałam kotlety z młodą kapustą i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.