Krem angielski, zwany też kremem custard, jest jednym z klasycznych dodatków do deserów. Znany był już w średniowiecznej Anglii, z czasem jego receptura przedostała się na drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak.
Wiosenne, młode warzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza.
Ciasto - nieciasto, ale przepyszne i delikatne, bez pieczenia, wymagające niewielkiego nakładu pracy, choć rozłożonego na 2 dni :) Fajny deser dla dzieciaków, które uwielbiają galaretki!
Dzisiaj skorzystałam z kremu patissiere. Ten żółtkowo-śmietankowy krem zachwycił mnie już kilka lat temu, kiedy tylko wpadła mi po raz pierwszy w ręce książka „Kuchnia Neli”. Od tamtej pory, w sezonie truskawkowym robię tartę z tym kremem bardzo często bez obawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam tak, jak go robię obecnie.
Delicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie. Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru.
Dzisiaj zapraszam na klasyczne połączenie kruchego ciasta, budyniu i owoców. Chociaż rabarbar to warzywo tutaj spełnia rolę owoców i dzięki swojej naturalnej kwaskowości wypada znakomicie. Polecam przygotować budyń wieczorem dnia poprzedniego, ciasto można również przetrzymać przez noc w lodówce wtedy wykonanie tego ciasta jest szybkie.
Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można :-)
Idzie lato, sezon na rabarbar w pełni, weekend przed nami, więc wszystko sprzyja takim drinkom. Myślę, że to będzie przebój! Polecam na upalne dni, poczęstujcie też dzieci (oczywiście w wersji bez rumu).
Proste, zdrowe ciasteczka na bazie banana z dodatkiem midzy innymi : otrębów, kokosu, orzechów, sezamu... .....oto kolejny eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie , śniadaniowe krążki. Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku.
Bardzo proste i smaczne puszyste placuszki. Można je zrobić z dowolnymi owocami (u mnie były to jabłka). Szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej zjada ;)
Błyskawiczne ciasto z owocami, robi się je na zasadzie: „dodaj i wymieszaj, wstaw do piekarnika i gotowe”:) Gotowe ciasto jest miękkie, aromatyczne i wilgotne. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami, też będzie pysznie. Polecam!