Ciasto ucierane mega cytrynowe - kukurydziane - bezglutenowe
Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne, orzeźwiające ciasto cytrynowe!
( Bo że ciasta cytrynowe lubicie, to ja doskonale wiem, bo każdego dnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez mojego Cytruska, który zrobił taką furorę! ).
Dzisiejsze ciasto cytrynowe zrobione z mąki kukurydzianej, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Dodatek prażonych migdałów sprawia, że przyjemnie chrupie pod zębami, a nasączenie go cytrynowym sosem sprawia, że ciasto absolutnie nie jest suche ( jak to nieraz zdarza się przy ciastach z mąki kukurydzianej ).
Koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszne!
CIEKAWOSTKA!
Duża zawartość białka nadaje mące wysoką wartość dietetyczną.
W skład wchodzą również witaminy z gruby A, B, E i błonnik pokarmowy – który jako złożony węglowodan, nie ulega całkowitemu trawieniu, a dzięki temu korzystnie wpływa na trawienie.
Mąka ta charakteryzuje się dużą ilością składników mineralnych, m.in.: magnez, selen, fosfor, kobalt, potas.
Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka kukurydziana stosowana jest do wypieku ciast i pieczywa, w których nie pożądane jest wytworzenie tzw. siatki glutenowej (dwutlenek węgla powstający w cieście, w procesie jego fermentacji).
Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor.
Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki.
Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów.
SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm )Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło – 100 g
* cukier – 100 g
* migdały – 100 g
* mąka kukurydziana – 80 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* jajko – 2 szt
* skórka otarta z cytryny SOS DO NASĄCZENIA:
*sok cytrynowy – ok. 125 ml
* cukier puder – 80 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.
Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypkich i otartą skórkę cytrynową.
Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami delikatnie posmarowanymi masłem.
Pieczemy ok.40 min/180 ( do suchego patyczka ).
DO NASĄCZENIA:
Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min.
Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.
Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!