Tarta marcepanowo-serowa z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasto na spód tarty:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
3 łyżki kakao
1 jajko
1 żółtko
120 g szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
125 g masła
Z podanych składników zarobić kruche ciasto.
Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa serowo-marcepanowa:
250 ml mleka kokosowego
2 opakowania sera typu włoskiego Pilos (2 x 220 g)
2 jajka
1 białko
200 g masy marcepanowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
aromat migdałowy
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki płatków migdałowych
W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpuścić w nim rozdrobnioną masę marcepanową. Odstawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną , masę marcepanową i aromat migdałowy.
Zmiksować aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Migdały zrumienić na suchej patelni.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Ciastem wyłożyć formę do tarty.
Na ciasto wyłożyć masę marcepanowo-serową.
Na wierzchu masy zrobić kleksy z powideł, posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 60 min.
Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku.