Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką
Karkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe.
Składniki:
70 dkg wieprzowej karkówki
1 cebula
2 łyżki smalcu
200 g pieczarek
1-2 czerwone papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
1 łyżka mąki
śmietana
szczypiorek lub inna zielenina
Wykonanie:
- umyte mieso pokroić w grubą kostkę.Oprószyć mąką i papryką , następnie zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, lepiej mięso obsmażyć w dwóch turach. Apetycznie przyrumienione mięso to gwarant dobrego smaku całej potrawy
- oczyścić pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i pokroić w piórka
- dodać cebulę do posmażonego mięsa, dolać wodę i dusić do miękkości około 45 minut. 15 pod koniec dołożyć przygotowaną paprykę i pieczarki
- do miękkiego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, podprawić śmietaną
- podawać posypany zieleminą z kluskami, kaszą lub pyzami i surówką