Lody chałwowe ♥
Za chałwą nigdy nie przepadałam, jednak kiedy skosztowałam lodów o tym smaku, zwariowałam na ich punkcie. Dziś przygotowałam dla Was uproszczoną wersję przepisu Tomka Nowaka, który miałyśmy okazję wraz z innymi blogerkami przetestować podczas wizyty w Centrum Kulinarnym przy ul.Adamieckiego 8 w Chorzowie. Przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze nie potrzebujemy do niego maszyny do lodów, wystarczy blender :)!
Składniki (4 porcje): 200ml schłodzonej śmietany 30%
3 żółtka
150g chałwy (w oryginale 50g)
4 wafelki do lodów
Żółtka ubijamy, aż uzyskamy jednolitą kremową konsystencję. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy ubite żółtka ze śmietaną i pokruszoną chałwą. Wszystko dokładnie miksujemy tak by chałwa połączyła się z resztą składników. Wkładamy do zamrażarki, co kilka godzin wyjmujemy masę i blendujemy aby nasze lody były kremowe. Podajemy w wafelku, ja swoje dodatkowo obsypałam chałwą i oprószyłam cukrem pudrem.