Zupa krem z buraka
Krem z buraka to nowa buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna!
Składniki:
3-4 średnich buraków
2-3 ziemniaki
0,7-1 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła ghee
1 cebula
1 ząbek czosnku
sok z limonki
sól, pieprz
zielenina : pietruszka lub koperek
kleks śmietany
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce masła ghee
- buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do cebuli z czosnkiem i obsmażyć razem. Wlać bulion i gotować do miękkości około 30-40 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- miękkie warzywa zblendować. Doprawić sokiem z limonki, pieprzem i skorygować ilość soli
- podawać z kleksem śmietany, posypaną zieloną natką pietruszki