Sałatka z czerwoną fasolą i chorizo
Lekka sałatka z dresingiem musztardowym i moją ulubioną musztardą miodową ;-) Do tego świeża roszponka, chorizo ;'-) Sałatka jest sycąca ale nie należy do tych ciężkich, w dodatku można przygotować ją dosłownie w krótką chwilę i już można zajadać się tym pysznym smakiem. Polecam
- 2 garście roszponki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kiełbasa chorizo
dresing :
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól, pieprz świeżo mielony
- szczypta ostrej papryki w proszku
Wszystkie składniki dresingu umieścić w miseczce i wymieszać aż sos będzie jednolity - odstawić.
Roszponkę umyć i osuszyć następnie fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą - wymieszać z roszponką i ułożyć na dużym talerzu. Jajka pokroić w większe kawałki ułożyć na roszponce wraz z pokrojoną w cienkie plasterki chorizo. Pistacje obrać ze skorupek ,pokroić na drobniejsze kawałki i posypać sałatkę . Całość polać wcześniej przygotowanym dresingiem i podawać.
Smacznego
przepis własny