Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich -to postanowiłam go dziś upiec.Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;)Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;)
Soja ma w sobie tyle samo białka, co mięso oraz wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi do odbudowy komórek.Ponadto wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca.Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny.I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków-flaczki właśnie z soi.
Prosta i zdrowa "jarzynka" do obiadu. U mnie był dzień kapuściany, gołąbki ukraińskie (tutaj) i właśnie ta kapusta, dodała ona ostrości łagodnym gołąbkom i przy okazji wykorzystałam całą główkę kapusty :-)
Lekkie, puszyste, niezbyt słodkie ciasto i aksamitne waniliowe nadzienie budyniowo-serowe. To moja propozycja na jedno z takich leniwych śniadań. Kiedy nikt się nigdzie nie spieszy. Można sobie wówczas dłużej pospać, a jak się zgłodnieje to w kuchni czekają gotowe drożdżówki. Wystarczy tylko po nie sięgnąć
Sałatka wychodzi pyszna i bardzo sycąca – jest genialna zamiast obiadu lub na lunch czy kolację. Jeśli zabierzecie sobie porcję do pracy – doda Wam energii i nasyci na cały dzień – przetestowane ;) I najważniejsze – przygotowuje się ją naprawdę szybko - 20-30 minut Wam wystarczy na przygotowanie 4 dużych porcji.
Od tygodnia siedzę w kuchni, robiąc przetwory na zimę: ogórki, fasolka, owoce... Gruszki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa - jedliśmy je same, robiliśmy z nich kompoty. Ja ich smak troszkę "ulepszyłam" o laskę wanilii - dzięki temu świetnie się nadają do zimowych deserów.
bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty.
Udało mi się kupić roszponkę dlatego mogłam wypróbować sałatkę o której dawno myślałam. Napewno nie każdy będzie mógł się nią zachwycić bo trzeba być smakoszem łososia żeby ją docenić. Ja sama dopiero od niedawna go toleruję ale sałatka mi smakowała.
Dzisiaj chcę zachęcić do zrobienia pysznego dania jakim są naleśniki ze szpinakiem. Potrawa ta ma wiele zalet. Po pierwsze jest zdrowa, po drugie można ją zrobić jednego dnia a kolejnego odgrzewać a poza tym jest świetną propozycją na piątkowy, bezmięsny obiad.