Pikantne żeberka z sosem śliwkowym BBQ

Pikantne żeberka z sosem śliwkowym BBQ
Zdjęcie - Pikantne żeberka z sosem śliwkowym BBQ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Jeśli czytasz teraz notkę i uważasz, że nie lubisz żeberek z przyczyn smakowych..spróbuj ich jeszcze jeden raz, korzystając z tego przepisu! Tak było ze mną, jakoś nigdy nie przepadałam za żeberkami, wydawały mi się tłuste i zbyt kłopotliwe w spożyciu. Nawet wymyślając marynatę do żeberek, które robiłam z myślą o moim mężczyźnie, nie przypuszczałam, że aż tak mi zasmakują. Tak naprawdę to przy wyśmienicie skomponowanej marynacie, nie potrzebują one żadnych specjalnych dodatków i takie miały pozostać początkowo. Rozejrzałam się jednak po kuchni i zobaczyłam uśmiechające się do mnie śliwki węgierki (żeberka przecież słyną z połączenia z suszonymi śliwkami). Przypomniałam sobie wtedy też, że kiedyś na Kwestii Smaku spodobał mi się śliwkowy sos BBQ. Postanowiłam więc improwizować i zrobić podobny.
Wyobraźcie więc sobie żeberka idealne, podkreślone pikantnym, śliwkowym sosem BBQ - uczta dla podniebienia :)
Zdjęcie - Pikantne żeberka z sosem śliwkowym BBQ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



















Pikantne żeberka wieprzowe, z sosem śliwkowym BBQ
0,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
3 łyżki melasy trzcinowej/buraczanej/miodu
3 łyżki przecieru pomidorowego/dobrej jakości ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
pół papryczki chilli
pieprz
Sos śliwkowy BBQ:
3 łyżki masła
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
pomidor
8 śliwek węgierek
łyżka posiekanej papryczki chilli
łyżeczka ostrej papryki
łyżka melasy trzcinowej/buraczanej/miodu
łyżka octu balsamicznego
łyżka sosu sojowego

Żeberka:
Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałki, pozostawiając po 1-2 kostki. Czosnek i papryczkę chilli drobno kroimy i łączymy z melasą, przecierem, sosem sojowym i pieprzem. Do marynaty dorzucamy mięso i dokładnie mieszamy. Żeberka marynujemy minimum godzinę, a najlepiej zostawić je na noc w lodówce.
Mięso razem z marynatą przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. godzinę, od czasu do czasu, przekładając żeberka na drugą stronę.
Sos śliwkowy BBQ:
Posiekany czosnek i cebulkę wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem - smażymy aż cebulka będzie szklista. Wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę śliwki oraz pomidora. Doprawiamy sos pozostałymi składnikami i dusimy 15 minut na małym ogniu. Gotowy sos miksujemy blenderem i podajemy na ciepło lub zimno.


Tosia

Kategorie przepisów