Naleśniki ze szpinakiem
Dzisiaj chcę zachęcić do zrobienia pysznego dania jakim są naleśniki ze szpinakiem. Potrawa ta ma wiele zalet. Po pierwsze jest zdrowa, po drugie można ją zrobić jednego dnia a kolejnego odgrzewać a poza tym jest świetną propozycją na piątkowy, bezmięsny obiad. Nadzienie szpinakowe przygotowałam podobnie jak na pierogi tyle, że zrezygnowałam z ricotty na rzecz sera żółtego, który przy odgrzewaniu naleśników fajnie się roztapia.
Składniki:
• 3 jajka
• 2 szklanki mleka
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 niepełna szklanka wody mineralnej gazowanej
• 1 łyżka cukru
• szczypta soli
• 1 torebka cukru waniliowego
• łyżka oleju do ciasta
Jajka zmiksować z mlekiem. Mąkę i resztę składników dodawać stopniowo.Ubijać tak aby nie było grudek. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć naleśniki.
Składniki na nadzienie:
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kawałek żółtego sera
Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dodać rozdrobniony szpinak i dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać połowę startego żółtego sera i dokładnie wymieszać.
Smarować naleśniki nadzieniem, posypać pozostałym serem i złożyć naleśniki. Podawać np. z jogurtem.
Smacznego:)