Orzeźwiająca cukinia
Doslownie nie wierze, mamy lato, prawdziwe, upalne lato. Buzia mi sie sama smieje na widok balkonu zalanego sloncem. Szkoda tylko, ze w chwli moich wakacji lalo i grzmialo, a slonecznie bylo zaledwie 1 dzien. No coz, bywa i tak.
Za to teraz na koncowce wakacji wygrzewam sie popoludniami na laweczce, czasem nawet szukam cienia, bo jest zbyt goraco.
A po powrocie do domu czeka w lodowce przygotowany wczesniej orzezwiajacy napoj rodem z upalnych Indii. Zielony, aromatyczny, cukiniowy.
Lassi z cukini
skladniki:
- 2 cukinie
- 250ml jogurtu naturalnego
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 lyzeczka kuminu
- 1 lyzeczka rozgniecionych nasion kolendry
- bukiecik miety
- oliwa z oliwek
- pieprz i sol do smaku
wykonanie:
Na rozgrzana oliwe wrzucamy kumin i kolendre i po chwili gdy uwolnia sie aromaty dokladamy pokrojona w plastry cukinie. Chwile podsmazamy.
Dolewamy bulion i gotujemy cukinie az zmieknie. Odstawiamy do wystygniecia.
Do zimnej cukini dodajemy jogurt i miete (pozostawiamy 2 galazki do dekoracji) Calosc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solai pieprzem.
Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodowki do calkowitego schlodzenia.
Podajemy z galazka miety.
Smacznego!