Gruszki z wanilią
Od tygodnia siedzę w kuchni, robiąc przetwory na zimę: ogórki, fasolka, owoce... Gruszki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa - jedliśmy je same, robiliśmy z nich kompoty. Ja ich smak troszkę "ulepszyłam" o laskę wanilii - dzięki temu świetnie się nadają do zimowych deserów.
Gruszki z wanilią
- gruszki - ilość zależy od chęci ;)
- goździki
- 1 litr wody
- 0,5 kg cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- pół laski wanilii
Gruszki obrać, poprzecinać na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć je do słoików wraz z goździkami (2-3 goździki na 1 słoik).
Zagotować wodę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i laską wanilii. (jeśli dodamy sok z cytryny, gruszki nie stracą koloru). Gotować przez chwilę i gorącą zalewą zalać gruszki w słoikach. Można laskę wanilii poprzecinać i dać kawałeczek do każdego ze słoików. Słoiki zakręcić.
Ciepłe słoiki włożyć do garnka, wyłożonego ściereczką. Zalać ciepłą wodą do wysokości 1/3 - 1/2 słoika. Pasteryzować około 20 minut od momentu bulgotania wody.