Pasta all Amatriciana
Jakiś czas temu Magda pokazała świetny przepis na makaron. Sos pomidorowy, boczek, ser, zioła, to wszystko zamknięte w jednym daniu. Polecam wszystkim wielbicielom włoskich smaków. Dodatkowym plusem jest oczywiście krótki czas przygotowania.
Składniki
- 400-500 g pomidorów (mogą być też z puszki)
- 200-250 g boczku surowego lub podwędzanego
- ser pecorino lub parmezan
- 1 mała papryczka chili
- 1 niepełny kieliszek białego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu (można zastąpić oliwą extra vergine)
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- makaron spaghetti albo bucatini, czyli spaghetti z dziurą w środku
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ważne żeby był al dente, w tym czasie przygotować sos.Na smalcu lub oliwie podsmażyć pokrojony w kostkę lub cienkie paski boczek i papryczkę, gdy boczek się podrumieni, ale nie za bardzo, dodać wino i smażyć dalej, aż wino odparuje.Następnie dodać pokrojone pomidory, jeśli używacie świeżych wcześniej należy obrać ze skórki, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut i sos gotowy.Sosem polać makaron i podawać posypane pecorino lub parmezanem.
Smacznego:)