Budyniowe babeczki z owocami
Fenomenalny, prościutki i ekspresowy deser, który zachwyci niespodziewanych gości! :) Podstawowy przepis wzięłam z opakowania budyniu śmietankowego Delecty - zmiany moje.
Budyniowe babeczki z owocami
Na 3 małe babeczki (potrzebne foremki do babeczek lub na galaretkę)* 1 opakowanie budyniu o ulubionym smaku* 400 ml mleka* 1 łyżka cukru (opcjonalnie)* owoce: maliny, truskawki, jagody, brzoskwinieOwoce umyć. Połowę z nich zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodając około 1 łyżkę cukru (opcjonalnie).
Budyń rozrobić i ugotować według przepisu na opakowaniu, lecz na 400 ml mleka (nie na 500 ml, jak pewnie będzie w przepisie). Foremki na babeczki wypłukać w zimnej wodzie i przelać do nich gorący jeszcze budyń. Następnie umieścić foremki w garnku wypełnionym zimną wodą do wysokości około 1/3 foremek. Niech budyń przystygnie (około 15 minut).
Foremki umieszczać na talerzykach do góry dnem i lekko stukając, wydostać z nich budyniowe babeczki. Oblać je zmiksowanymi owocami i udekorować pozostałymi, całymi owocami. Jeśli podamy je od razu, w środku będą jeszcze nie do końca ścięte, mięciutkie, prawie półpłynne. Jeśli przetrzymamy je w lodówce, zetną się bardziej.