Dzisiaj bardzo krótka i szybka propozycja na energetyzujący koktajl pełen witamin i błonnika. Składniki można modyfikować bez końca - wszystko zależny od Waszych preferencji i dostępności produktów. Koktajl jest przepyszny w smaku i pełen zdrowia!
Wiem, że nie dietetycznie, nie kolorowo, ale...W piątek znajomi nas zaprosili na kolację i obiecałam pani domu już dawno, że wrzucę tę oto sałatkę, ale sposobności ku temu nie było. W związku z tym, że cała chcę wrócić teraz to czynię;-)
Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto bez jajek w połączeniu z kremem na bazie chałwy. Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym...
Jeśli chodzi o pierogi to podstawa. Moje dzieci je uwielbiają, mąż po prostu je kocha - uważa, że nie ma pewniejszego dania jeśli coś trzeba zjeść w nieznanej restauracji.To chyba najczęściej zamawiana przez niego potrawa.
Prezentuję Wam pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności.
Słodkie drobiazgi bez pieczenia. Coś dla wielbicieli mleka w proszku. Kuleczki o smaku podpieczonego kokosa, z orzechową nutą. Malutkie, ale bardzo sycące. Pyszności.
Sernik krakowski - pyszna klasyka, która w tym roku towarzyszyła innym wypiekom na naszym wielkanocnym stole. Przepis na sernik już tutaj mam, ale postanowiłam go odświeżyć. I mimo, że kratka już tradycyjnie u mnie nie jest widoczna to jakoś się tym nie przejmuję i pokazuję mój niedoskonały z wyglądu, ale genialny w smaku sernik krakowski :).
Przepis na pizzę neapolitańską jest zastrzeżony przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Jeśli zamówimy taką pizzę w pizzerii to powinna być ona wykonana wg. ściśle określonej receptury. Do stworzenia pizzy neapolitańskiej potrzebne są pomidory San Marzano i mozzarella z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Mąka do wyrobu pizzy powinna być 0 lub 00.
Atina, od której zaczerpnęłam recepturę, piecze tę babkę na każde Święta Wielkanocne, więc o czymś to świadczy ;-) Mnie osobiście ciasto też bardzo smakowało. Wilgotne (choć może na takie nie wygląda), aromatyczne, z cytrynową nutą - a wiadomo, że herbata z cytryną idealnie do siebie pasują :-)
Co jakiś czas staję przed problemem, co zrobić z nadmiarem surowych białek. Oczywiście najłatwiej byłoby zostawić je w miseczce na blacie kuchennym (...) ale czasem można znaleźć też inne rozwiązanie...
Klasyczna pieczeń w zupełnie nowej odsłonie. Szpinak uwielbiamy, więc użycie go wraz z kremową ricottą i drobno pokrojonym boczkiem, było starzałem w dziesiątkę:) Pyszny, niecodzienny, ale dziecinnie prosty obiad!
Cytrynowe ciastka są jednym ze sztandarowych deserów "Pieśni Lodu i Ognia". Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach i idealnie kwaskowate. Do tego posypane cukrem pudrem jak śniegiem
Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekę sernik z rosą (...). A tym roku postanowiłam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam. Przeszukałam strony internetowe pełne wspaniałych przepisów, jednak moją uwagę przykuł dokładnie ten przepis i właśnie marmurkowy sernik zrobiłam. Nie zawiodłam się :)