Ciasto czekoladowe z masą chałwową II

Ciasto czekoladowe z masą chałwową II

Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto bez jajek w połączeniu z kremem na bazie chałwy.
Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym...
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ CHAŁWOWĄ II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto czekoladowe z masą chałwową - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki jogurtu naturarlnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki kakao
Mąkę przesiać razem z kakao. Wymieszać sodę z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki, utrzeć gładkie ciasto.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut - patyczek powinien być suchy. Ostudzić.

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 40 dkg chałwy
  • 15 dkg miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać.


DO NASĄCZENIA:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego (może być inny)
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Ułożyć na paterze nasączyć pierwszy blat, posmarować kremem. Na górę położyć drugi blat, nasączyć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na bokach.
Najlepiej odstawić na kilka godzin do schłodzenia.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów