Ciasto czekoladowe z masą chałwową II
Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto bez jajek w połączeniu z kremem na bazie chałwy.
Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym...
Ciasto czekoladowe z masą chałwową - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki jogurtu naturarlnego
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 czubate łyżki kakao
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut - patyczek powinien być suchy. Ostudzić.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 40 dkg chałwy
- 15 dkg miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
DO NASĄCZENIA:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 3-4 łyżki likieru kokosowego (może być inny)
Najlepiej odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: