Ciasteczka owsiano-kokosowe

Ciasteczka owsiano-kokosowe
Ostatnio królują u mnie różnego rodzaju ciasteczka, a te są naprawdę przeepyszne. Świetna przekąska w trakcie męczącego dnia :) Do ciastek użyłam żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii.
Zdjęcie - Ciasteczka owsiano-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (ok. 18 ciasteczek):
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- garść suszonej żurawiny, garść rodzynek
- garść słonecznika, garść pestek dyni
- 1 szklanka mleka/wody
- 1 dojrzały banan
- 5 łyżek oleju rzepakowego

Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, płatki, otręby, wiórki, proszek, sodkę, sól,cukier). W osobnej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj mleko/wodę i olej, wymieszaj. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj żurawinę, rodzynki, słonecznik, dynię i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 190-200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż po łyżce masy na każde ciastko i rozpłaszcz, tak aby powstał krążek ;). Piecz ok. 12-15 minut.
Zdjęcie - Ciasteczka owsiano-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka owsiano-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów