Pierogi ruskie
Nie wiem dlaczego dotąd ten przepis nie wylądował na blogu. Jeśli chodzi o pierogi to podstawa. Moje dzieci je uwielbiają, mąż po prostu je kocha - uważa, że nie ma pewniejszego dania jeśli coś trzeba zjeść w nieznanej restauracji.To chyba najczęściej zamawiana przez niego potrawa.
Pierogi ruskie - Laura
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg białego sera
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- 4 łyżki oleju
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać cebulę wraz z olejem na którym się smażyła, przestudzić.
Dodać pokruszony biały ser, doprawić solą, pieprzem i gałką.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- ok. 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki gorącej wody
- mąka do podsypywania
- sól do gotowania pierogów
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
Pierogi gotować w osolonej wodzie.
Pierogi ruskie podajemy z podsmażoną cebulką i śmietaną.
Pierogi ruskie - Laura
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: