Pieczeń wieprzowa ze szpinakiem i ricottą
Klasyczna pieczeń w zupełnie nowej odsłonie.
Szpinak uwielbiamy, więc użycie go wraz z kremową ricottą i drobno pokrojonym boczkiem, było starzałem w dziesiątkę:)
Pyszny, niecodzienny, ale dziecinnie prosty obiad!
Składniki:
- ok. 1kg kawałek mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
- 150g boczku wieprzowego
- 0.5 opakowania serka ricotty
- 150g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka do smaku
- kilka łyżek oleju
- 2- 3 łyżki keczupu
Przy pomocy noża naciąć mięso na wylot, tworząc w środku kieszeń.
Olej wymieszać z keczupem, 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką.
Mięso natrzeć powstałą marynatą.
Włożyć do lodówki do przegryzienia się na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać.
Boczek wraz z cebulą przysmażyć na patelni bez użycia tłuszczu.
Dodać świeży szpinak, poszatkować na mniejsze kawałki.
Dodać sól, pieprz i 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę.
Dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody.
Przestudzony farsz wymieszać z ricottą.
Powstałym farszem nafaszerować mięso.
Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec ok. 1.5 godziny w 200C.