Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.
Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, powiedziałabym, że wytrawne. Ma mocny czekoladowy smak, potęgowany delikatną nutką kawy. Idealne ciasto dla wielbicieli mało słodkich deserów.
Polecam fanom sera topionego i nie tylko. Świetna alternatywa dla sklepowych produktów. Przepis można wzbogacić o ulubione dodatki m.in. kminek, czy koperek.
Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe. (...)Jest to bardzo łatwy przepis na danie mięsne, które we Włoszech nosi nazwę "uccellini scappati"i przygotowuje sie je w róznych wersjach .
Czekoladowy spód i kremowa, lekka masa - pyszny duet. Do tego polewa..dość mocno alkoholowa..ale któż nie lubi ajerkoniaku? :) Myślę, że jest to ciekawa i warta uwagi propozycja na świąteczny stół
Moja Babcia często mi takie robiła, gdy byłam mała. Lane kluski na mleku. Cieplutkie, delikatnie słonawe, mleko przy nich wydawało się niemal słodkie. Bez kożuchów - broń Boże!, w ulubionej miseczce, którą moja Mama ciągle trzyma na półce.
Sernik przypominającego trochę w smaku brownie - w dodatku bardzo sycący :-) i jaki pyszny ... naprawdę ciężko się od niego oderwać jak jest się smakoszem czekolady ... Polecam
Święta już za tydzień, a ja dopiero przygotowałam dla Was dwie propozycje potraw wielkanocnych, ale cały czas możecie korzystać z przepisów prezentowanych na blogu w latach ubiegłych (...). Dziś kolejny już przepis na jajka faszerowane, prostą przekąskę, która zadowoli myślę gusta każdego.
Jest delikatna, a jednocześnie wyrazista, z krewetkami, które przez boczek zostały podkreślone, a nie zdominowane. Do tego bardzo sycąca i "konkretna", choć całkiem zdrowa. Nic, tylko wziąć się za gotowanie;) Zwłaszcza że składniki są powszechnie dostępne
Kolejna propozycja na danie wielkanocne. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka, jajek, szczypiorku i serka. Lekkie i odżywcze, ale jak to przy jajkach, osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zachować daleko idący umiar....
Kolejny łatwy i szybki w wykonaniu przepis z kuchni japońskiej :) wyjątkowo pozwalam sobie używać sosu-gotowca, a to dlatego, że w Polsce trudno dostać japońskie wino ryżowe, które wchodzi w skład tegoż sosu...
Pachnące skórką pomarańczy, pełne rodzynek mogą stać się doskonałym zwieńczeniem wytrawnego posiłku. W mojej wersji- koniecznie z dużą ilością zimnego masła. Takie lubię najbardziej ;)
Wyszło przepysznie. Przepis na łososia w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim to mój autorski pomysł :) Jeśli lubisz te składniki i masz mało czasu na gotowanie to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie!
Czekolada to dla mnie jak kryptonit dla supermana, zapach, smak, sam widok czekolady pobudza moje zmysły, mogę zjeść każdą ilość, gorzej tylko z tym co będzie po pochłonięciu jej w dużych ilościach
Tym razem postanowiłam z mieszanego mięsa drobiowo-wieprzowego zrobić pasztet. Skleroza nie boli, więc zapomniałam dodać wątróbki. I choć nie wpłynęło to na łatwość rozsmarowywania, to jednak tego smaku mi trochę brakowało. A o to, żeby dało się pasztet rozsmarować zadbała generalnie tym razem słonina, która miała początkowo być pokrojona w cieniutkie plasterki do wyłożenia foremki i zabezpieczania pasztetu przed wyschnięciem.