Klopsiki z kurczaka w sosie teriyaki
Kolejny łatwy i szybki w wykonaniu przepis z kuchni japońskiej :) wyjątkowo pozwalam sobie używać sosu-gotowca, a to dlatego, że w Polsce trudno dostać japońskie wino ryżowe, które wchodzi w skład tegoż sosu...
Same klopsiki również robi się bezproblemowo, polecam jednak użyć mięsa z udek, niż z piersi, dzięki czemu kuleczki będą bardziej soczyste :)
KLOPSIKI Z KURCZAKA W SOSIE TERIYAKI
(2 porcje)
250g filetów z piersi kurczaka (lub mięsa z udek bez skóry i kości),
½ marchewki,
1 cebulka dymka (biała część),
1 łyżka oleju,
1 saszetka sosu teriyaki
Mięso pokroić na kawałki i włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulkę i zmiksować blenderem. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze chwilę miksować, tak aby dobrze zmielić mięso.
Natłuszczonymi w oleju dłońmi formować małe klopsiki i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki upiec w piekarniku – ok. 10 minut w 200 stopniach.
W rondlu podgrzać sos teriyaki. Wrzucić upieczone klopsiki. Chwilę gotować, mieszając. Gotowe :)
Jako dodatek do klopsików podałam cytrusowy makaron soba.
(inspirowane przepisem z BBC GoodFood z moimi zmianami)