Sernik kawowy z frużeliną wiśniową
To jest moje drugie podejście do tego pysznego sernika w pierwszym nie wiadomo czemu spód wyszedł dość twardy :-( dlatego tym razem jest na ciasteczkach z czekoladą ... sernik przypominającego trochę w smaku brownie - w dodatku bardzo sycący :-) i jaki pyszny ... naprawdę ciężko się od niego oderwać jak jest się smakoszem czekolady ... Polecam
na spód
- 200 g ciastek zbożowych z czekoladą
- 100 g masła
masa twarogowa
- 700 g twarogu
- 300 ml jogurtu greckiego
- 100 g ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 5 jajek ( osobno żółtka od białek)
krem kawowo-czekoladowy
- 150 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 g czekolady mlecznej
ponadto
- 1 słoiczek frużeliny wiśniowej
na spód
Masło rozpuścić i lekko przestudzić, ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć spód masą ciastko-wą, wstawić do lodówki.
masa serowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Kawę zmiksować na puszek - odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszek, następnie powoli dodając ser na zmianę z jogurtem ciągle ucierając. Na końcu wymieszać z rozpuszczaną czekoladą, kakao i proszkiem kawy.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową. Całość przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 60 minut. Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić go na do lodówki aby mocno się schłodził.
masa kawowo-czekoladowa
Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach śmietany - przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć na puszek następnie miksując dodać rozpuszczoną kawę i czekoladę - połączyć składniki. Całość wstawić na chwilę do lodówki aby lekko nam stężało.
Wyjąć sernik i posypać go kakao, masę kawową wyjąć z lodówki i przełożyć do szprycy - udekorować sernik - wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia podawać z odrobiną frużeliny wiśniowej.
Smacznego
Wydrukuj przepis