Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii

Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii

Myślę, że słodkie, miękkie bułeczki stać się mogą uzupełnieniem każdego Wielkanocnego śniadania.

Zdjęcie - Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pachnące skórką pomarańczy, pełne rodzynek mogą stać się doskonałym zwieńczeniem wytrawnego posiłku. W mojej wersji- koniecznie z dużą ilością zimnego masła. Takie lubię najbardziej ;)

Zdjęcie - Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii

Agata, 18 marca 2013

Zdjęcie - Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego 1/4 szklanki cukru i drożdże. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru i 1 jajko, wlej też drożdże, posól, przypraw cukrem waniliowym, dodaj też roztopione, wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto ( najłatwiej zrobić to robotem kuchennym z 'hakiem'). Po kilku minutach wyrabiania dodaj rodzynki i skórkę. Dokładnie połącz składniki.

Miskę z ciastem przykry folią spożywczą, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość).

Z ciasta uformuj bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 oC. Bułeczki posmaruj na wierzchu rozmąconym jajkiem, piecz ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Gdy wystygną polukruj.

Kategorie przepisów