Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii

Myślę, że słodkie, miękkie bułeczki stać się mogą uzupełnieniem każdego Wielkanocnego śniadania.

Zdjęcie - Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pachnące skórką pomarańczy, pełne rodzynek mogą stać się doskonałym zwieńczeniem wytrawnego posiłku. W mojej wersji- koniecznie z dużą ilością zimnego masła. Takie lubię najbardziej ;)

Zdjęcie - Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii

Agata, 18 marca 2013

Zdjęcie - Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • drożdże instant - 2 łyżki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 4 i 1/2 szklanki
  • masło - 50 g, roztopione
  • rodzynki - 1/2 szklanki
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 2 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • lukier - (cukier puder + woda)
Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego 1/4 szklanki cukru i drożdże. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru i 1 jajko, wlej też drożdże, posól, przypraw cukrem waniliowym, dodaj też roztopione, wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto ( najłatwiej zrobić to robotem kuchennym z 'hakiem'). Po kilku minutach wyrabiania dodaj rodzynki i skórkę. Dokładnie połącz składniki.

Miskę z ciastem przykry folią spożywczą, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość).

Z ciasta uformuj bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 oC. Bułeczki posmaruj na wierzchu rozmąconym jajkiem, piecz ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Gdy wystygną polukruj.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy