Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim

Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim

Właściwie nie powinnam narzekać na upodobania kulinarne mojego Narzeczonego. Je prawie wszystko. Wiadomo, że są potrawy, które lubi mniej lub bardziej. Jednego nie mogę przecierpieć! Tomasz nie lubi łososia w żadnej postaci. Ja uwielbiam- w każdej. Na szczęście są takie dni kiedy mogę ugotować obiad tylko dla siebie. I tak powstało to danie. Do samego końca nie wiedziałam jakich składników użyję i jak całość będzie smakować. Ten łosoś to przykład dania, do którego wykorzystałam tylko takie składniki, które aktualnie miałam w domu. Łosoś czekał na mnie w zamrażalniku, pomidory w puszce i mleko kokosowe- tego nie może zabrnąć, czosnek niedźwiedzi- nowy nabytek zamówiony w sklepie internetowym. Wyszło przepysznie. Przepis na łososia w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim to mój autorski pomysł :) Jeśli lubisz te składniki i masz mało czasu na gotowanie to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie!

To danie będzie dobrze smakować z piersią kurczaka bądź z krewetkami. To świetna alternatywa dla kogoś kto nie przepada za łososiem tak jak mój Tomek.

Zdjęcie - Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki: (2-3 porcje)

  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • pół puszki pokrojonych pomidorów
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • olej

dodatkowo:

  • ćwiartka limonki (cytryny) na porcję
  • biały ryż

Zdjęcie - Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



I co dalej? :

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia pozbaw skóry. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Wrzuć do cebuli. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i mleko kokosowe. Zwiększ ogień pod patelnią na średni i doprowadź całość do wrzenia. Następnie ponownie zmniejsz ogień na minimalny i dodaj czosnek niedźwiedzi, sól oraz pieprz cayenne. Podgrzewaj ostatnie 2 minuty ciągle mieszając. Podawaj ciepłe z dodatkiem białego ryżu. Na każdej porcji połóż ćwiartkę limonki lub cytryny. Przed samym jedzeniem wyciśnij sok z cytrusa bezpośrednio na potrawę.

Zdjęcie - Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Łosoś w sosie pomidorowo- kokosowym z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów