Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie

Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie

Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kiedy za oknem szaro, ponuro i z utęsknieniem czekamy na każdy promyk słońca wystarczy odrobina kolorów na naszym talerzu ,a poprawa humoru gwarantowana. Na mnie to działa. Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe. Jeśli ktoś ma ochotę może wprowadzić dodatkowo ziemniaki, ryż lub po prostu pieczywo. Jest to bardzo łatwy przepis na danie mięsne, które we Włoszech nosi nazwę "uccellini scappati"i przygotowuje sie je w róznych wersjach . Nadzienie mięsa w moich roladkach to: gotowana szynka i kawałek topionego sera w plastrach
/typu Holland/ . W trakcie duszenia mięsa ser wypływa na zewnątrz tworząc wraz z dodanym winem aromatyczny sosik. Jako dodatek zdecydowałam podać paprykę pieczoną skropioną sosem winegret oraz mix sałatek z marchewką.
Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • ok .400 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 6 plasterków gotowanej szynki
  • 3 plastry sera topionego/ typu Hohland/
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina /może być więcej/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki szałwii suszonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku


/zamiast szałwii można dodać odrobinę oregano/

Wykonanie:
Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Umyte, osuszone mięso podzielić na mniejsze porcje, rozbić na cienkie plastry.
-Lekko posolić, doprawić do smaku pieprzem.
-Na każdym plasterku ułożyć szynkę i pół plasterka sera, posypać szałwią , papryką zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem / można dodać świeży listek szałwii/ i smażyć mięso z każdej strony ,aż będzie rumiane.
-Przyrumienione mięso podlać winem, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości / ok.10-15 min , przykryć częściowo pokrywką/.
-Mięso od czasu do czasu należy odwracać na drugą stronę/ jeśli płyn całkiem odparuje należy dolać odrobinę wody/
-W czasie duszenia powinien wytworzyć się gęsty, zawiesisty sosik z wina i sera, który wydostaje się roladek na zewnątrz.
-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami .
Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Roladki drobiowe z szynką i serem w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów