Muffinki amaretto z mascarpone
- Składniki:
- Ciasto :
- - mąka - 60 g
- - jajko - 2 szt
- - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- - cukier puder - 30 g
- Poncz do nasączenia :
- - kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
- - cukier - 1 łyżka
- - amaretto - 1 łyżka
- Krem:
- - serek mascarpone - 125 g
- - śmietana 36 % - ok. 50 g
- - cukier puder - 30 g
Uwielbiam muffinkowac! Kto już raz spróbował zrobic muffinki , ten napewno na tym jednym razie nie skończył Wystarczy pół godzinki , by cieszyc się widokiem przepysznych babeczek! Dziś mam dla Was bardziej elegancką wersję – coś ala znany wszystkim włoski deser tiramisu. A mianowicie są to muffinki z odrobiną amarettto i kremowym mascarpone. Sposób przyrządzenia : Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ). Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 17-20 minut w temperaturze 180C. Zostawiamy do ostudzenia ( świetnie do tego sprawdza się kratka! ). Poncz do nasączenia: Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku. Mieszamy z cukrem i likierem. Nasączamy przygotowane muffinki. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki. Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem. Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem musi stężec! ) Smacznego!