Domowy ser topiony

Domowy ser topiony
Zdarza się Wam pewnie od czasu do czasu zjeść coś prostego, co nie wymaga dużego nakładu pracy. Kanapki? Czemu nie. Tylko z czym? Szynka, żółty ser, twaróg, jakaś ryba wędzona. A gdyby tak zrobić w domu, samemu, ser topiony, który nie będzie napakowany konserwantami? Do mnie taka opcja bardzo przemawia :) Polecam fanom sera topionego i nie tylko. Świetna alternatywa dla sklepowych produktów.
Przepis można wzbogacić o ulubione dodatki m.in. kminek, czy koperek.
A Wy? Robicie w domu sery?


SER TOPIONY

Zdjęcie - Domowy ser topiony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy ser topiony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
- 500g twarogu półtłustego
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- płaska łyżka (lub czubata łyżeczka) sody
- jajko

Twaróg kruszymy, albo rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sól, sodę i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2h.
Do garnka wlewamy wodę, gotujemy doprowadzając do wrzenia. Ser (w naczyniu, które będzie zdatne do gotowania na parze) ustawiamy na garnku z gotującą wodą i gotujemy na parze mieszając, do momentu, aż cały ser się stopi i będzie miał gładką konsystencję.
W ostatniej fazie gotowania wbijamy jajko energicznie mieszając przez chwilę.
Przelewamy ser do pojemnika, odstawiamy aby ostygł.
Voila :)
Nasz ser gotowy :)


Zdjęcie - Domowy ser topiony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy ser topiony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy ser topiony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów