Quiche to bardzo wdzięczny posiłek, taki kompletny, smaczny obiad w jednym kawałku. Nadzienie składające się z kiełbasy (można ewentualnie użyć innego mięsa – zgodnie z upodobaniami), szpinaku, grzybów i dużej ilości sera, gwarantuje uczucie sytości na długie godziny.
Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć. I mam. A raczej miałam, zniknęły bowiem błyskawicznie.
Śliwki przekroić na połowę. Jabłka pokroić w plasterki . Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców. Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym.
Tym razem głównym bohaterem eksperymentalnego wypieku jest kasza, a właściwie jej 3 rodzaje. Do chlebka użyłam kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz kaszy kuskus, ale trzymając się podanych proporcji kaszę jęczmienną i kuskus można zastąpić odpowiednią ilością np. kaszy jaglanej. Oczywiście w takim wypadku trzeba też pominąć otręby owsiane lub zastąpić je płatkami ryżowymi. Dzięki temu powstanie wypiek bezglutenowy.
Zwykle w szale gotowania, pieczenia i smażenia skupiamy się na wielkanocnym śniadaniu. U mnie śniadanie je się przez całą Wielką Niedzielę. Dopiero w poniedziałek mama przygotowuje obiad – zwykle również uroczysty, ponieważ przyjeżdża w odwiedziny dalsza rodzina. Zawsze jest w stanie czymś ich zaskoczyć – tym razem na stół wjeżdża wielkanocna sarna…
Jabłka obieramy i kroimy na "szesnastki" ;) Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru aż zrobią się miękkie. Można dodać goździki lub cynamon lub jedno i drugie, ale moje wspomnienie z dzieciństwa to "łyse" jabłka ;)
Te bułeczki upiekłam w niedzielę rano, tuż po śniadaniu i jeszcze gorące zabrałam na nasz niedzielny spacer. Do tego miód, gorąca kawa w termosie, dla Iskierki herbata. Były pyszne, napewno z tym przepisem pokombinuję jeszcze kilka innych wersji.
Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny...
Awokado lubi również zaskoczyć kulinarnie. Gdy jakiś czas temu przygotowałam brownie z awokado, okazało się że nadało ciastu wyjątkowej konsystencji. Na to samo liczyłam przygotowując na zakwasie chleb guacamole. No i miałam rację! Jest przepyszny i miękki!
W wielu domach na świątecznym stole gości zupa chrzanowa. Zastąpmy ją czymś innym przy zachowaniu tego samego koloru. Uatrakcyjnimy ją wyśmienitą grzanką podsmażoną na maśle z jajkiem przepiórczym w koszulce, gdzie półpłynne żółtko po przekrojeniu musi pięknie wypłynąć.
Z racji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, będą Wam serwować słodkości typowo "zajączkowe" - dziś zaczynamy od prostej ale pysznej czekoladowej baby, po ktorej zostały już tylko zdjęcia i słodkie wspomnienie.