Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru

Zdjęcie - Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Znakomite ciasto z rabarbarem. A'la szarlotka bądź a'la krajanka.
Kruche ciasto przełożone kwaskową konfiturą z rabarbaru. Cytując mojego Tatę: "...ale to dobre...mmm...ale dobre... [cichaczem sięgając po drugi kawałek] Kasia, to ciasto możesz robić na okrągło" :)


Zdjęcie - Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Ciasto: • 250 g mąki • 125 g masła, schłodzonego • 1/4 szklanki brązowego cukru [u mnie zwykły] • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 żółtko • 1 łyżka śmietany
Konfitura: • 500 g rabarbaru • 1/2 filiżanki soku pomarańczowego • 50 g brązowego cukru • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii • 2 łyżeczki cynamonu • 3 łyżki rodzynek [nie dodałam]

A ponadto: bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy [lub papier do pieczenia], cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta razem posiekać i szybko zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło, aby połączyło resztę składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przyciąć rabarbar, usuwając twarde końce, umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić. Konfitura nie musi być idealnie gęsta, jeszcze będzie się piekła w piekarniku i trochę odparuje. Formę 20 x 30 cm [u mnie 25 x 25 cm] wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą [wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia]. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

Zdjęcie - Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruchy placek z rabarbarem
4

Kruchy placek z rabarbarem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką
10

Proste ciasto z rabarbarem i k…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką
14

Ciasto maślankowe z rabarbarem…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!