Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru
Znakomite ciasto z rabarbarem. A'la szarlotka bądź a'la krajanka.
Kruche ciasto przełożone kwaskową konfiturą z rabarbaru. Cytując mojego Tatę: "...ale to dobre...mmm...ale dobre... [cichaczem sięgając po drugi kawałek] Kasia, to ciasto możesz robić na okrągło" :)
Składniki przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Ciasto: • 250 g mąki • 125 g masła, schłodzonego • 1/4 szklanki brązowego cukru [u mnie zwykły] • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 żółtko • 1 łyżka śmietany
Konfitura: • 500 g rabarbaru • 1/2 filiżanki soku pomarańczowego • 50 g brązowego cukru • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii • 2 łyżeczki cynamonu • 3 łyżki rodzynek [nie dodałam]
A ponadto: bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy [lub papier do pieczenia], cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta razem posiekać i szybko zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło, aby połączyło resztę składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przyciąć rabarbar, usuwając twarde końce, umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić. Konfitura nie musi być idealnie gęsta, jeszcze będzie się piekła w piekarniku i trochę odparuje. Formę 20 x 30 cm [u mnie 25 x 25 cm] wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą [wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia]. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.