Bakłażany z sosem szafranowym i granatem

Bakłażany z sosem szafranowym i granatem

Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką.

 Zdjęcie - Bakłażany z sosem szafranowym i granatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min. plus 30 min. żeby bakłażany się „spociły”

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  1. 3 średniej wielkości bakłażany
  2. garść nasion granatu
  3. oliwa z oliwek
  4. sól morska
  5. grubo mielony pieprz
  6. 5-6 listków bazylii

Sos szafranowy:

  1. 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  2. szczypta szafranu
  3. 3 łyżki gorącej wody
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 2 ½ łyżki oliwy z oliwek

 

Zdjęcie - Bakłażany z sosem szafranowym i granatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. bakłażany myjemy i kroimy na plastry (około 1,5 cm.),
  2. układamy np. na durszlaku posypując solą, zostawiamy na 30 min. żeby się „spociły”
  3. w tym czasie przygotowujemy sos szafranowy: szafran wsypujemy do gorącej wody i mieszamy przez około 5 min., jogurt łączymy z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, oliwą i wodą z szafranem, odstawiamy do lodówki,
  4. bakłażany odsączamy układając na papierowym ręczniku,
  5. następnie smażymy z obu stron na oliwie z oliwek lub grillujemy,
  6. usmażone plastry bakłażana dobrze jest ponownie ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia,
  7. gotowe układamy na talerzu, opruszamy pieprzem, polewamy sosem szafranowym, posypujemy owocami granatu i drobno posiekaną bazylią,
  8. 

Zdjęcie - Bakłażany z sosem szafranowym i granatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego

Kategorie przepisów