Bakłażany z sosem szafranowym i granatem
Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min. plus 30 min. żeby bakłażany się „spociły”
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany
- garść nasion granatu
- oliwa z oliwek
- sól morska
- grubo mielony pieprz
- 5-6 listków bazylii
Sos szafranowy:
- 180 g gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta szafranu
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- bakłażany myjemy i kroimy na plastry (około 1,5 cm.),
- układamy np. na durszlaku posypując solą, zostawiamy na 30 min. żeby się „spociły”
- w tym czasie przygotowujemy sos szafranowy: szafran wsypujemy do gorącej wody i mieszamy przez około 5 min., jogurt łączymy z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, oliwą i wodą z szafranem, odstawiamy do lodówki,
- bakłażany odsączamy układając na papierowym ręczniku,
- następnie smażymy z obu stron na oliwie z oliwek lub grillujemy,
- usmażone plastry bakłażana dobrze jest ponownie ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia,
- gotowe układamy na talerzu, opruszamy pieprzem, polewamy sosem szafranowym, posypujemy owocami granatu i drobno posiekaną bazylią,
-
Smacznego