Bakłażany z sosem szafranowym i granatem

Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką.

 Zdjęcie - Bakłażany z sosem szafranowym i granatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min. plus 30 min. żeby bakłażany się „spociły”

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  1. 3 średniej wielkości bakłażany
  2. garść nasion granatu
  3. oliwa z oliwek
  4. sól morska
  5. grubo mielony pieprz
  6. 5-6 listków bazylii

Sos szafranowy:

  1. 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  2. szczypta szafranu
  3. 3 łyżki gorącej wody
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. 2 ½ łyżki oliwy z oliwek

 

Zdjęcie - Bakłażany z sosem szafranowym i granatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. bakłażany myjemy i kroimy na plastry (około 1,5 cm.),
  2. układamy np. na durszlaku posypując solą, zostawiamy na 30 min. żeby się „spociły”
  3. w tym czasie przygotowujemy sos szafranowy: szafran wsypujemy do gorącej wody i mieszamy przez około 5 min., jogurt łączymy z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, oliwą i wodą z szafranem, odstawiamy do lodówki,
  4. bakłażany odsączamy układając na papierowym ręczniku,
  5. następnie smażymy z obu stron na oliwie z oliwek lub grillujemy,
  6. usmażone plastry bakłażana dobrze jest ponownie ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia,
  7. gotowe układamy na talerzu, opruszamy pieprzem, polewamy sosem szafranowym, posypujemy owocami granatu i drobno posiekaną bazylią,
  8. 

Zdjęcie - Bakłażany z sosem szafranowym i granatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Cukiniowa przystawka z  dodatkiem  pieczonej papryki
2

Cukiniowa przystawka z dodatk…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Owsianka z tahini i borówką amerykańską. Dieta szybka przemiana - faza III

Owsianka z tahini i borówką am…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
1

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
3

Por duszony z czerwoną papryką…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba
1

Smarowidło z czerwonej kapusty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
1

Sałatka z rukoli z parmezanem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bezglutenowy wegański jagielnik jabłkowy z orzechowym karmelem daktylowym

Bezglutenowy wegański jagielni…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pasta z żółtej soczewicy z orzechami, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
2

Pasta z żółtej soczewicy z orz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Pierogi z jarmużem
1

Pierogi z jarmużem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chrupiące gofry z serem i bazyliowym pesto

Chrupiące gofry z serem i bazy…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko