Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną rukolę i szczypiorek z dymki (można też dodać cebulkę jak ktoś sobie życzy ;)), kapary i pokrojonego ogórka. Doprawiamy szczyptą wasabi (miałam nadzieję, że to wpłynie na kolor, ale niestety nic z tego...), solą i pieprzem. Konsumujemy z pieczywem :)
Przepis jest nieskomplikowany, a chleb łatwy do wykonania. Wystarczy bowiem zmieszać składniki, nawet zwykłą kopyścią, odczekać odpowiedni czas i upiec. Jedynym warunkiem udanego wypieku jest porządny, dobrze pracujący zakwas. W końcowym efekcie otrzymujemy aromatyczny i smaczny chleb, o dobrze wyrośniętym, pięknie brązowym miękiszu.
Dziś przedstawiam kolejną propozycję bardzo szybkiego obiadu w stylu azjatyckim. Smażona soczysta karkówka, z grzybami i szpinakiem w pikantnym sosie z dodatkiem czosnku.
Dawno nie piekłam na mące orkiszowej, a przecież jest o wiele zdrowsza od mąki pszennej. Już zapomniałam jak bardzo lubię orkiszowe chleby z porowatym, elastycznym miąższem i lekko orzechowym posmakiem. Postanowiłam to szybko zmienić i upiec prosty chleb z dodatkiem miodu. Wspaniałe połączenie!
Daktyle umieścić w rondelku, zalać gorącą wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia dodać sodę oczyszczoną i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Połączyć z daktylowym pure oraz ekstraktem z wanilii i wymieszać...
Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony.
Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych.
Jajecznica jest naszym klasycznym polskim śniadaniem, a jajko symbolem nowego życia wszechobecnym podczas Świąt Wielkanocnych. Dlatego nie trzeba było długo szukać pomysłu, jak oddać w tym daniu wielkanocny klimat. Powstała wersja jajecznicy zainspirowana mazurkiem, czyli podawana w kruchych babeczkach. Tak powstała ciekawa przekąska, prezentująca klasyczną jajecznicę w wielkanocnym klimacie.
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. upodobań, na słodko lub słono, jak w dzisiejszej propozycji.
Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie.
Frita to kubański rodzaj hamburgerów, popularny również w południowej części Florydy. Charakterystyczne dla niego jest to, że zawiera w sobie, poza mięsnym kotletem, bardzo cieniutkie frytki (po angielsku „shoestring potatoes” czyli dosłownie „ziemniaczane sznurówki”).
Z konkursu Blogerchef przyjechałam zainspirowana , miałam w głowie dużo pomysłów. I nie dosyt na mus z selera , którego jadłam w dworze Kombornia. Postanowiłam zrobić swój własny , wyszedł pyszny.
Dzisiejszy przepis to żadna nowość zarówno babeczki jak i krem przygotowywałam już wcześniej. Teraz postanowiłam je połączyć i przyznam, że jest to para idealna. Te pyszne czekoladowe babeczki pojawiły się na moim blogu już dawno temu. Wtedy udekorowałam je lukrem plastycznym. Zarówno widok tych babeczek jak i smak wprawiły dzieci w zachwyt.