Tydzień z kurczakiem #3: Tacos z kurczakiem i sosem z sera blue
Jak dla mnie, podczas tygodnia z kurczakiem absolutnie nie powinno zabraknąć dania, które opiera się na tortilli. Bardzo często właśnie z nią i kurczakiem lubię eksperymentować dodając co raz to nowe dodatki. Kiedyś pokazywałam Wam już Tacos, ale w wersji bardziej śródziemnomorskiej, z krewetkami i mango. Dzisiaj zainspirowałam się trochę skrzydełkami buffallo, przenosząc ich smak na pierś z kurczaka. Nie mogło zabraknąć papryczek jalapenos, które dodają ostro-kwaśnego smaczku i czegoś do chrupania, czyli pokruszonych nachos.
Tacos z kurczakiem i sosem z sera blue (4 porcje)
- 4 tortille
- pół główki sałaty lodowej
- 4 garście kiełków
- 1 cebula
- łyżki papryczek jalapenos (z zalewy)
- 4 garście chipsów nachos
Kurczak:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
Sos
- 100 g sera blue
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotuj kurczaka (możesz to zrobić dzień przed planowanym posiłkiem, gdyż smakuje dobrze na zimno i na ciepło). Piersi pokrój w poprzek na paski grubości ok. 0,5 cm. Odłóż pokrojone kawałki w miseczce na bok.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Wyciśnij do środka czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka minut, tak aby się nie spalił. Wrzuć kurczaka posól, popieprz, dodaj pieprz cayenne, miód i smaż aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej ser blue z miodem aż w całości się roztopi. Przelej roztopiony ser do miseczki i poczekaj aż ostygnie i zrobi się gęsty. Wtedy dodaj jogurt naturalny i dobrze wymieszaj.
Cebulę pokrój w piórka, sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, a nachosy połam. Wszystkie składniki podziel na 4 części i połóż na tortilli. Polej sosem z sera blue.
Śliwka