Roladki z kurczaka ze szparagami
Propozycja na pyszne i delikatne mięso nadziewane szparagami. Kurczak jest wilgotny, aromatyczny, owinięty chrupiącym boczkiem.Polecam!
SKŁADNIKI:
2 piersi kurczaka
pęczek szparagów
8 plastrów boczku wędzonego w plastrach
4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
oliwa
Szparagi ugotuj na półtwardo w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie – ja gotowałam ok.8 minut.
Piersi kurczaka rozetnij na pół, by z 2 piersi wyszły 4 sznycle. Rozbij tłuczkiem na cienki kotlet.
Mięso posmaruj z jednej strony pesto, połóż wzdłuż szparaga (ja miałam strasznie grube i wystarczył jeden, ale można włożyć parę cienkich) i zwiń sznycel w roladkę. Tak przygotowaną zawiń w plastry boczku, jeśli trzeba zepnij wykałaczką. Powtórz z resztą mięsa.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż roladki z wszystkich stron. Podlej winem, przykryj i duś do miękkości. Ja dusiłam mięso około 30 minut. W razie potrzeby podczas duszenia mięsko można podlać wodą lub bulionem.
SMACZNEGO