Śniadanie do łóżka #49: Cappuccino pancakes

Śniadanie do łóżka #49: Cappuccino pancakes
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #49: Cappuccino pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Biała, czy czarna? Właściwie to nie jestem wielkim kawoszem, nie piję kawy codziennie i nie jest ona dla mnie niezbędnym elementem początku dnia. Dlatego kiedy decyduję się już na wypicie kawy musi ona być odpowiedniej jakości, podobnie jak czekolada. Nie przepadam za tanią kawą rozpuszczalną, zalaną niewiarygodnie wielką ilością mleka. Najbardziej lubię za to mocne, lecz lekko słodkie espresso lub napoje kawowe w postaci latte, czy cappuccino. To właśnie ten ostatni napój był moją inspiracją przy nadaniu placuszkom pancakes nazwy cappuccino, chociaż można uznać, że moim natchnieniem był po prostu temat kawy. Uważam, że czekolada i kawa to na tyle zgrany duet, że warto było je połączyć. Syrop czekoladowo-kawowy spełnił zdecydowanie moje wymagania :) Stosik placuszków udekorowany mascarpone i polany syropem oraz cappuccino podane w ulubionym kubku to dla mnie idealny sposób na niedzielne śniadanie w łóżku :)


Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #49: Cappuccino pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Cappuccino pancakes
  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g mąki pszennej razowej *
  • 2 jajka
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • łyżeczka kakao
  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii**
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Syrop czekoladowo-kawowy:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 filiżanki mocno zaparzonej kawy
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy, dodajemy mąkę pszenną razową, kawę, kakao, cukier i sodę oczyszczoną. W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu masło, studzimy. Do suchych składników dodajemy jajka, mleko i masło, całość mieszamy lub ucieramy za pomocą miksera.
  2. Rozgrzewamy suchą patelnię (nie potrzebuje już tłuszczu, ponieważ rozpuszczone masło znajduje się w cieście), smażymy placuszki partiami, z każdej strony po kilka minut. Rumiane pancakesy przekładamy na talerz.
  3. Nad rondelkiem z gotująca się wodą umieszczamy miseczkę (np. ze stali nierdzewnej). Wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Gdy czekolada się roztopi dolewamy do niej stopniowo mocno zaparzoną kawę i mieszamy.
  4. Z rondelka wylewamy wodę i przelewamy do niego rozpuszczoną czekoladę z kawą. Zmniejszamy ogień i dosypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kakao - chwilę mieszamy. Sos zacznie się zagęszczać, wtedy dodajemy mleko w proszku i ponownie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze chwilę i zestawiamy z ognia.
  5. Ciepłe placuszki dekorujemy łyżką mascarpone i polewamy sosem czekoladowo-kawowym. Podajemy z kawą lub cappuccino.
* nie jest to konieczne, można użyć jedynie mąki pszennej
**można pominąć lub zamienić na cukier z prawdziwą wanilią

Tosia

Kategorie przepisów