Dzisiaj przedstawiam wam coś, co świetnie sprawdzi się na przykład na imprezie. Naany, podane na przykład w towarzystwie jakiegoś pysznego dipu, zrobią furrorę. Obiecuję!
Kompoty z moreli i brzoskwiń powoli zapełniaja moje piwniczne półki. To jedne z najsmaczniejszych kompotów i najchętniej wyjadane owoce ze słoików. Tym razem cukier zastąpił ksylitol.
Dziś łatwy i przyjemny przepis na pappardelle z wędzonym pstrągiem w delikatnym sosie ze świeżych pomidorów podany ze startym parmezanem. Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu.
Sezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni.
Prawie każdy pamięta klasowe, albo rodzinne prażone, koniecznie w żeliwnym garnku, przykryte darnią i podane na liściu kapusty. Prażone można z powodzeniem przygotować w domu, ja z czasem zaczęłam dodawać do ziemniaków marchewkę, zioła, paprykę i taka forma tej potrawy odpowiada mi najbardziej. Doprawiam ją tym, co właśnie mam pod ręką.
Ciecierzycę robię ostatnio bardzo często. Czasem jest po prostu jarzynką do obiadu, czasem dodatkiem do sałatki. Tym razem sałatka z ciecierzycą w roli głównej. Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość składników, warto ją zrobić - polecam !
Bardzo szybka i pożywna zupa krem z buraka zakwaszona żurkiem ,który można zrobić samemu lub kupić.Ja bardzo lubię takie szybkie zupy ,a już jak chodzi o zupy typu krem to jestem pierwsza.
Podduszone na maśle z cukrem śliwki z jabłkiem postanowiłam wykorzystać jako farsz do chałki. Rozwałkowane płaty wyrośniętego ciasta wypełniłam owocowym farszem, zawinęłam tworząc wałeczki i zaplotłam z nich chałkę. Rosła dosłownie jak na drożdżach, bo wypełniła całą blachę rumianym wypiekiem o cudownym zapachu.