Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zostałam zaproszona przez Amber do wspólnego pieczenia z dziewczynami (lista na koniec posta) chleba azjatyckiego z brązowym ryżem. Pomysł bardzo mi się spodobał. Z thang zhong nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i na początku było lekkie przerażenie co to takiego? Ale nie taki diabeł straszny…
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Muszę się przyznać, że piekłam go 2 razy. Niestety pierwszego dnia nie chciał mi wyrosnąć. Winne chyba były drożdże suszone, choć ich termin spożycia był jeszcze długi. Drugim problemem była wielkość foremek - moje były zbyt duże. Na drugi dzień nie dałam za wygraną, tym bardziej po zachwytach reszty piekarek i powtórzyłam swój wypiek. Tym razem użyłam świeżych drożdży i zrobiłam ciasto z 2/3 porcji na 1 blaszkę. Finalnie chlebek wyszedł imponujący. Wszystkim bardzo smakował i już zapowiedzieli, że mam powtarzać jego wypiek .
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W smaku jest niezwykle delikatny, lekko słodkawy. Przypomina naszą chałkę. Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy:

  • 480g maki chlebowej lub innej silnej (320g)
  • 30 g mleka w proszku (20 g)
  • 40g cukru (13 g)
  • 8 g soli (około 3 g)
  • 8g drożdży instant (30g świeżych)
  • 200 g mleka (70 g)
  • 170 g thang zhong (120 g)
  • 40 g masła (13 g)
  • 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego (120 g) - nawet
    należy go mocno przegotować, żeby był miękki.

(W nawiasach podałam moje porcje na 1 długą blaszkę keksową)


thang zhong

  • 30g mąki chlebowej
  • 150g mleka

Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie ,wiry' a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.

Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotowanie:

Ciasto chlebowe W misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz ryżu i masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa lub cztery bochenki.
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą porcję ciasta rozwałkować wzdłuż i zwinąć w ślimaka.
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia ,aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C w piekarniku).
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika,wystudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami.
Oryginalny przepis pochodzi stąd - http://misrecetasfavoritas2.blogspot.com/2012/06/pan-de-molde-con-arroz-integral-tang.html
Zdjęcie - Chleb z brązowym ryżem na tang zhong - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec chciałam podziękować wszystkim dziewczynom, z którymi zdobywałam to piekarnicze doświadczenie ( lista blogów poniżej). Było to bardzo ekscytujące i przemiłe wirtualne spotkanie. Maile wymieniające się pomiędzy uczestniczkami akcji okazały się bardzo pomocne. Mam nadzieję, że powtórzymy jeszcze niejednokrotnie inne wyzwania.
Piekły chlebek:
Amber - Kuchennymi drzwiami Anny - Życie od kuchni Anny -Marii - Kucharnia Agi - W sezonie Margot - Kuchnia Alicji Atiny - Tak sobie pichcę... Bożeny - Smakowe kubki Eweliny - Around the kitchen table Eweliny - Przy kubku kawy Gosi - Kocham gary Joanny - Notatki kulinarne Joli - Smak mojego domu Kamili - Ogrody Babilonu Kaprysi - Kapryśnik Kasi - Rozważania o kuchni i nie tylko Katarzyny - Kuchnia Prezydentowej
Laury - Kuchenna Wyspa Smaków Lidii - Kucharzenie i pieczenie Magdy - Konwalie w kuchni Magdy - Magda testuje
Magdaleny -MadziaŁyga Marty -Co dziś zjem na śniadanie Moniki - Moni w kuchni Mysi - Pieczarka mySia Olimpii -Pomysłowe pieczenie Pauliny -W kuchni na Stalowej Wiewiórki - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisły - Zapach chleba

Marzena - Zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Risotto szpinakowe z łososiem

Risotto szpinakowe z łososiem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
2

Kokosowy pudding ryżowy z wiśn…

aronia aronia
Wiem co jem

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Gołąbki bez zawijania
3

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit