Chleb z brązowym ryżem na tang zhong
Zostałam zaproszona przez Amber do wspólnego pieczenia z dziewczynami (lista na koniec posta) chleba azjatyckiego z brązowym ryżem. Pomysł bardzo mi się spodobał. Z thang zhong nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i na początku było lekkie przerażenie co to takiego? Ale nie taki diabeł straszny…
Muszę się przyznać, że piekłam go 2 razy. Niestety pierwszego dnia nie chciał mi wyrosnąć. Winne chyba były drożdże suszone, choć ich termin spożycia był jeszcze długi. Drugim problemem była wielkość foremek - moje były zbyt duże. Na drugi dzień nie dałam za wygraną, tym bardziej po zachwytach reszty piekarek i powtórzyłam swój wypiek. Tym razem użyłam świeżych drożdży i zrobiłam ciasto z 2/3 porcji na 1 blaszkę. Finalnie chlebek wyszedł imponujący. Wszystkim bardzo smakował i już zapowiedzieli, że mam powtarzać jego wypiek .
W smaku jest niezwykle delikatny, lekko słodkawy. Przypomina naszą chałkę.
Składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy:
- 480g maki chlebowej lub innej silnej (320g)
- 30 g mleka w proszku (20 g)
- 40g cukru (13 g)
- 8 g soli (około 3 g)
- 8g drożdży instant (30g świeżych)
- 200 g mleka (70 g)
- 170 g thang zhong (120 g)
- 40 g masła (13 g)
- 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego (120 g) - nawet
należy go mocno przegotować, żeby był miękki.
(W nawiasach podałam moje porcje na 1 długą blaszkę keksową)
thang zhong
- 30g mąki chlebowej
- 150g mleka
Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie ,wiry' a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie:
Ciasto chlebowe W misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz ryżu i masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa lub cztery bochenki.
Przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą porcję ciasta rozwałkować wzdłuż i zwinąć w ślimaka.
Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia ,aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C w piekarniku).
Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika,wystudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami.
Oryginalny przepis pochodzi stąd - http://misrecetasfavoritas2.blogspot.com/2012/06/pan-de-molde-con-arroz-integral-tang.html
Na koniec chciałam podziękować wszystkim dziewczynom, z którymi zdobywałam to piekarnicze doświadczenie ( lista blogów poniżej). Było to bardzo ekscytujące i przemiłe wirtualne spotkanie. Maile wymieniające się pomiędzy uczestniczkami akcji okazały się bardzo pomocne. Mam nadzieję, że powtórzymy jeszcze niejednokrotnie inne wyzwania.
Piekły chlebek:
Amber - Kuchennymi drzwiami Anny - Życie od kuchni Anny -Marii - Kucharnia Agi - W sezonie Margot - Kuchnia Alicji Atiny - Tak sobie pichcę... Bożeny - Smakowe kubki Eweliny - Around the kitchen table Eweliny - Przy kubku kawy Gosi - Kocham gary Joanny - Notatki kulinarne Joli - Smak mojego domu Kamili - Ogrody Babilonu Kaprysi - Kapryśnik Kasi - Rozważania o kuchni i nie tylko Katarzyny - Kuchnia Prezydentowej
Laury - Kuchenna Wyspa Smaków Lidii - Kucharzenie i pieczenie Magdy - Konwalie w kuchni Magdy - Magda testuje
Magdaleny -MadziaŁyga Marty -Co dziś zjem na śniadanie Moniki - Moni w kuchni Mysi - Pieczarka mySia Olimpii -Pomysłowe pieczenie Pauliny -W kuchni na Stalowej Wiewiórki - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisły - Zapach chleba
Marzena - Zacisze kuchenne