Muffiny z truskawkami
Pierwsze muffiny z truskawkami w tym roku.
250 g mąki pszennej
115 g złotego cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml mleka
40 g oleju albo oliwy
łyżeczka esencji waniliowej
około 200 g truskawek - umytych, bez szypułek i pokrojonych na drobne cząstki
gruby cukier trzcinowy do posypania
Suche składniki wymieszałam w dużej misce.
W drugiej wymieszałam wszystkie mokre - trzeba je dobrze wymieszać.
Dolałam mokre składniki do suchych i wymieszałam łyżką. Nie trzeba a nawet nie wolno długo tego mieszać - tylko tyle by się połączyły.
Przelałam masę do foremek na muffiny i do każdej foremki powkładałam kawałki truskawek - tak porządnie, od serca, żeby było je widać i czuć. Powciskałam truskawki w ciasto. Na wierzchu posypałam grubego cukru trzcinowego - około pół łyżeczki na muffina. A wyjść powinno 12 sztuk.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam 25 minut. Polecam - wyszły przepyszne!