W książce Ewy Aszkiewicz "Słodka Kuchnia Polska" znalazłam przepis na drinka: "Arbuz w szampanie". Postanowiłam wypróbować, bardzo mi smakował, ponadto jest bardzo prosty do przygotowania. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, polecam!
Przepis jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Dżem nie wymaga długiego smażenia, jak przy powidłach. Można do niego wykorzystać zarówno czerwone, jak i żółte mirabelki.
Stek z rostbefu z musztardą gruboziarnistą i miodem, to danie które powstało z ochoty na zjedzenie czegoś pysznego, szybko przygotowanego.
Danie to w pełnie spełnia te oczekiwania – bardzo polecam.
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam proste, choć dość czasochłonne danie obiadowe. Zasmakuje większości. Idealne na weekendowy obiad. I przy okazji mamy jeszcze rosół i warzywa do sałatki. Naprawdę polecam!
To kolejny wypiek z darami z babcinego ogródka. Jeżyn podobnie jak jabłek w tym roku jest u nas dostatek. Wpadłam dziś na pomysł upieczenia owsianych ciasteczek z jeżynowym środkiem. I oto są - słodko- kwaśne maleństwa.
Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego...
Dzisiaj postanowiłam kawałki pieczonych pomidorów dodać do włoskiego chleba na zakwasie. We wierzch wyrośniętej ciabatty wbiłam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych, które nadały mu rustykalnego charakteru...
Ta tarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!
To chyba najłatwiejszy i najmniej pracochłonny sposób zachowania ogórków na zimę, choć wstęp będzie dłuuugi ;) w naszej rodzinie "czarujemy" trochę przy ich wykonaniu, ale to dzięki temu smak jest nieporównywalny do jakichkolwiek ogórków sklepowych, których z całego serca nie cierpię.