Zupa w promieniach słońca
Lubicie jeść na świeżym powietrzu?
My na takie chwile czekamy chyba całą zimę. Najbardziej szczęśliwa jest Viki, która uwielbia pikniki, a gdy nie ma okazji na piknik to zadowala się jedzeniem na balkonie.
Obiad w promieniach słońca smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie zjadany w domowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt.
Zupa brokułowa z kuskusem
składniki
- 500 g brokułów
- mrożonka jarzynowa (pokrojona w paski)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- po 2 łyżki kaszy kuskus na talerz
- sól, pieprz
wykonanie: W garnku w malej ilości wody gotujemy pokrojone ziemniaki i gałązki brokuła oraz masło.Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem. W drugim garnku gotujemy różyczki brokuła i jarzynkę pokrojoną w paski. Dolewamy do tego garnka zmiksowany brokuł. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosypujemy do zupy kuskus i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut. Zupę można podawać kiedy kuskus napęcznieje.