Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami

Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami
Zdjęcie - Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem przyzwyczajona do robienia chleba gdziekolwiek się znajdę. Wszędzie można kupić odpowiednią mąkę i stworzyć bułeczki, które ucieszą bliskich podczas śniadania. Choć nie mam ze sobą ani wagi kuchennej, ani dużej miski, ani tym bardziej maszyny do zagniatania, formuję ciasto w dużym garnku i zagniatam je rękami.

Zdjęcie - Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj do bułeczek dodałam karmelizowane orzechy, które też nie zajmują dużo czasu, ani nie wymagają użycia wyjątkowych urządzeń. Coś szybkiego, małego, a w bułeczkach niezwykle cieszy.

Zdjęcie - Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąka razowa wymaga trochę bardziej intensywnego zagniatania niż zwykłe chlebowe ciasto. Najlepiej dodać do niego odrobinę więcej wody, aby było lekko lepiące się. Jednak dzięki włożeniu w zagniatanie większej siły, otrzymamy bardzo zdrowe i co najważniejsze pyszne, razowe bułeczki.

Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 3 godz 20 min Porcje: 4 Składniki
  • 1,5 kubka mąki pszennej razowej
  • 0,5 kubka mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 0,5 + 1/4 kubka ciepłej wody
Instrukcja
  1. Skarmelizuj orzechy. Umieść je na suchej patelni, podpraż przez kilka minut, posyp cukrem i dodaj 1/4 kubka wody. Smaż aż woda wyparuje, a orzechy staną się lepkie. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce pomieszaj resztę składników (oprócz wody) z orzechami.
  3. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, lepką konsystencję.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Pozostaw ciasto misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aby wyrosło.
  6. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 4 równe części.
  7. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 1 godzinę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją.

Kategorie przepisów