Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami
Jestem przyzwyczajona do robienia chleba gdziekolwiek się znajdę. Wszędzie można kupić odpowiednią mąkę i stworzyć bułeczki, które ucieszą bliskich podczas śniadania. Choć nie mam ze sobą ani wagi kuchennej, ani dużej miski, ani tym bardziej maszyny do zagniatania, formuję ciasto w dużym garnku i zagniatam je rękami.
Dzisiaj do bułeczek dodałam karmelizowane orzechy, które też nie zajmują dużo czasu, ani nie wymagają użycia wyjątkowych urządzeń. Coś szybkiego, małego, a w bułeczkach niezwykle cieszy.
Mąka razowa wymaga trochę bardziej intensywnego zagniatania niż zwykłe chlebowe ciasto. Najlepiej dodać do niego odrobinę więcej wody, aby było lekko lepiące się. Jednak dzięki włożeniu w zagniatanie większej siły, otrzymamy bardzo zdrowe i co najważniejsze pyszne, razowe bułeczki.
Razowe bułeczki z karmelizowanymi orzechami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 3 godz 20 min Porcje: 4 Składniki- 1,5 kubka mąki pszennej razowej
- 0,5 kubka mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- ok. 0,5 + 1/4 kubka ciepłej wody
- Skarmelizuj orzechy. Umieść je na suchej patelni, podpraż przez kilka minut, posyp cukrem i dodaj 1/4 kubka wody. Smaż aż woda wyparuje, a orzechy staną się lepkie. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce pomieszaj resztę składników (oprócz wody) z orzechami.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, lepką konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Pozostaw ciasto misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aby wyrosło.
- Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 4 równe części.
- Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją.