Granola z orzechami i owocami goi

Granola z orzechami i owocami goi

Zdjęcie - Granola z orzechami i owocami goi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Granola to doskonały dodatek do śniadaniowego jogurtu czy tez jako przekąska do filmu :-) lekko słodka i zdrowsza niż kupowane w sklepach :-) a ta jej chrupkość... tym razem udało się zrobić zdjęcia zanim dzieci się dobrały... Polecam

  • 2 szklanki płatków żytnich
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka migdałów 
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka musu jabłkowego lub gruszkowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ponadto 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych owoców goi

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do miski i dodać resztę składników oprócz suszonej żurawiny i owoców goi.Całość wymieszać, wyłożyć na blachę wcześniej wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut co jakieś 10 minut mieszając. Całą masę możecie wyłożyć na dwie blachy i piec razem gdyż wychodzi tego dość dużo.Ciec aż całość się zrumieni - ale trzeba naprawdę pilnować aby nie spalić. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić w chłodnym miejscu do wystudzania. Zimną pokruszyć wymieszać z suszoną żurawina i owocami goi, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. 

Smacznego    

Zdjęcie - Granola z orzechami i owocami goi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Granola z orzechami i owocami goi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Granola z orzechami i owocami goi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 



Kategorie przepisów